Csiszolótekercsek

Munkafázis
Anyag
Gép
Felhasználási területek
Termékcsoport
Tekercsek
Különféle formákban
Szélesség/mm
Hosszúság/mm
Finomsági fok

Gondosan feltekerve a tökéletes csiszolási eredményekért!

A csiszolótekercsek ideálisak a felületek durva, közbenső és finomcsiszolására, finiselésére. A Klingspor kiterjedt termékválasztékában normál és behasított csiszolótekercsek egyaránt megtalálhatók a kézi csiszoláshoz és a kézi gépeken történő használathoz, a legkülönbözőbb anyagok megmunkálására - a fától a fémen át a lakkig.

A csiszolótekercsek a szalagokkal, ívekkel, csíkokkal és tárcsákkal együtt a „flexibilis csiszolóanyagok“ termékcsaládjába tartoznak, amelyek általában négy-öt komponensből állnak:

  • Hordozó
  • Alapragasztó réteg
  • Csiszolószemcsék
  • Fedőragasztó réteg
  • Opcionálisan: Adalékanyag réteg

Ezeknek az egyes összetevőknek a típusa és kombinációja döntő hatással van a végtermék csiszolási tulajdonságaira.

A hordozók papírból, szövetből készülnek

A hordozó tartja a csiszolószemcsét és továbbítja a forgácsolási erőt a munkadarabra. A Klingspor a csiszolótekercsek gyártásához elsősorban papírt vagy pamutszövetet használ.

A csiszolótekercsek papírhordozójául eltérő súlyú papírokat használnak, melyeknek a rugalmasságuk és a szakadással szembeni ellenálló képességük is eltérő. A különösen könnyű hordozóval rendelkező csiszolótekercsek elsősorban olyan csiszolási feladatra alkalmasak, mint a felületcsiszolás, amelynél a szakadásállóság kevésbé fontos. Minél nagyobb az egységnyi felületű papír tömege, annál kisebb a rugalmassága és annál nagyobb a szakadásállósága.

Aki azonban robusztus, mégis rugalmas csiszolóanyagot keres, amellyel még az erősen profilozott munkadarabok is könnyedén feldolgozhatók, annak a szövet hordozójú csiszolótekercseket ajánljuk. A pamut szövet hordozójú csiszolótekercsek rendkívül rugalmasak és szakadás állóak, és tökéletesen illeszkednek a munkadarab kontúrjaihoz. Léteznek speciális termékek is, mint például a flíz tekercsek vagy a szivacsbevonatú papír tekercsek, amelyek szintén jól illeszkednek a munkadarab felületéhez.

A tökéletes csiszolási eredményért - kiváló minőségű csiszolószemcsék zárt, félig nyitott és nyitott szórással

Az anyagleválasztásért a csiszolószemcsék felelősek, amelyeket az alapragasztóval rögzítenek a hordozóhoz. A Klingspor által használt csiszolószemcsék minden típusa szintetikus gyártási folyamat eredménye. Az ellenőrzött gyártásból származó szemcsék teszik lehetővé a Klingspor számára, hogy garantálja az állandóan kiváló minőséget. A megmunkálandó anyag határozza meg, hogy melyik szemcse a legjobb választás az adott feladatra. Az általános szabály a következő: Minél keményebb a csiszolandó anyag, a csiszolószemcsének annál keményebbnek kell lennie. A Klingspor elsősorban szilíciumkarbidot (rövidítve: SiC) és korundot (alumínium-oxid) használ csiszolótekercseihez.

A szilíciumkarbid szemcsék nagyon kemények és törékenyek. Ennek a szemcsének az az előnye, hogy rendkívül éles élekkel törik el, és ezért nagyon agresszívan csiszol. A szilíciumkarbid jó választás rendkívül kemény anyagok, pl. kő vagy üveg csiszolásához, és olyan kivételesen puha anyagok megmunkálásához, mint a műanyag vagy a bőr.

A korund egy kemény, ugyanakkor szívós szemcse. Ez a szemcse egyenletesen kopik, így különösen egyenletes minőségű felületeket hoz létre. Alkalmas például fa, fém és színesfém csiszolására.

A hordozó és a szemcsék mellett a szemcseszórás sűrűsége határozza meg a csiszolótekercsek tulajdonságait. A gyártás során a Klingspor a szemcséket zárt, félig nyitott vagy nyitott szórással viszi fel a hordozóra. A szemcsesűrűség függvényében nagyobb vagy kisebb tér képződik a szemcsék között. A nyitott szórású csiszolótekercsek ideálisak fa csiszolásához, mivel nagyobb forgácsközöket biztosítanak, így a csiszolópor jobban összegyűjthető és elvezethető, aminek következtében a csiszolóanyag nem tömődik el.

Több mint szín - fedőragasztó réteg és adalékanyag réteg

A szintetikus gyantából készült fedőragasztó réteg biztosítja a csiszoló szemcsék biztonságos rögzítését a hordozóanyagon, valamint a hosszú élettartamot. Ugyanakkor védi a szemcsét a csiszolás során a ráható erőkkel szemben, és meghatározza a termék jellegzetes színét.

Az adalékanyag réteget kiegészítő komponensként alkalmazzák, és olyan tulajdonságokat adnak a csiszolóanyagnak, amelyek pozitív hatással vannak az élettartamra és a csiszolási folyamatra. A Klingspor termékpalettáján sztearát bevonattal és ACT technológiával ellátott csiszolótekercsek találhatók.

A bevonatok megakadályozzák, illetve lassítják a csiszolóanyag eltömődését, ezáltal a csiszolóanyag idő előtti cseréjének szükségességét.

A felhasznált anyagoktól és az egyes összetevők kombinációjától függően a Klingspor csiszolótekercsek választéka ideális a következő anyagok megmunkálásához:

  • Fa
  • Festék
  • Lakk
  • Fém