Kronenflex® vágókorongok

8. Tájékoztató a gyártóról
9. Alkalmazási korlátok
10. Biztonsági szabványok (oSa / EN 12413)
11. Megengedett legnagyobb fordulatszám
12. Biztonsági piktogramok
13. Terméksorozat típus
14. Klingspor márka Kronenflex®

Minőségi osztályok

A gyors áttekinthetőség érdekében a Kronenflex® vágó- és csiszolókorongok három teljesítmény osztályban hat színkóddal rendelkeznek.

Különösen kedvező ár/teljesítmény arányú termék általános felhasználásra

Különféle alkalmazási tartományokra optimális termék. Hosszú élettartam és kiváló vágási teljesítmény.

Nagyteljesítményű korong különleges felhasználásra. Kiváló élettartam és vágási teljesítmény az adott felhasználási területen.

 

3. Fémgyűrű
A korong élettartamáról
(lejárati idejéről) tájékoztat
4. Üvegszövet

Az üvegszövet, mint erősítés elősegíti a korong stabilitását és növeli a biztonságát. Az üvegszövet-betét mennyisége és vastagsága függ a korong típusától és a felhasználási céljától. Minél nagyobb a vágókorong lehetséges oldalirányú terhelése (kézi vágás esetében pl. nagyobb, mint a helyhez kötött gépi vágásnál), annál több, ill. stabilabb üvegszövetet kell a vágókorongnak tartalmazni. Vékony vágókorongoknál (0,8 mm -1,0 mm) különösen vékony szövetet alkalmaznak annak érdekében, hogy a csekély korongvastagság ellenére a szövetbetétek között lehetőleg vastag szemcseréteget érjenek el. A csiszolókorongok legalább 3 réteg üvegszövetet tartalmaznak.

A Klingspor® vágó- és csiszolókorongok színkód-rendszere

 
Általános fém:
Szürke
 
Nemesacél:
Kék
 
Alumínium:
Ezüst
 
Acél:
Fekete
 
Öntvény:
Piros
 
Kő/beton:
Zöld

 

Biztonság és tárolás

Negyedév
V 01 Január - március
V 04 Április - június
V 07 Július - szeptember
V 10 Október - december

 

A vágó- és csiszolókorongok eltarthatósága elsősorban azok nedvességtartalmától függ. Azok a vágó- és csiszolókorongok, amelyek a gyártást követően magas nedvességnek vannak kitéve, elveszítik eredeti eltarthatósági idejüket. Helyes tárolás során az élettartam még az évek során is közel azonos lesz. A vágó- és csiszolókorongoknál biztonsági kockázatot jelent, ha közvetlenül víz, vagy vízgőz éri őket. A felhasználó köteles a terméket az előírásnak megfelelően használni. Ez jogi okokból vonatkozik az eltarthatósági dátumra is. Ezért a vágó- és csiszolókorongokat az eltarthatósági időn túl felhasználni tilos!

Biztonságos munkavégzés...

...odafigyeléssel és a veszélyek ismeretével

Kerülje el a vágó- és csiszolókorongok használata során a következő veszélyeket.

  • érintkezés a forgó koronggal
  • a csiszolókorong törése
  • csiszolati por és lerakódás
  • rezgés
  • zaj

... egyéni védőfelszereléssel
Használjon védőszemüveget, kesztyűt, fülvédőt és pormaszkot. Durvább csiszolási munkáknál arcvédő, bőrkötény és védőcipő használata is elengedhetetlen.

...a gép védőburkolatának használatával
A csiszológépet védőburkolattal szállítjuk, amit sem eltávolítani, sem módosítani nem szabad. A fazékköveket teljes kerületük mentén burkolattal kell eltakarni. Emiatt a fazékköveket csak állítható burkolatú gépekkel szabad használni, annak érdekében, hogy a korong kopásának megfelelően úgy lehessen a burkolatot beállítani, hogy minimális legyen a fazékkő szabad kilógása.

... az összeszerelés előtti szemrevételezéssel és ellenőrzéssel
Győződjön meg arról, hogy a korong fordulatszáma a gép fordulatszámával megegyezik és kerülje el, hogy a megengedett legnagyobb fordulatszámot átlépje. Alaposan ellenőrizze a vágó-, vagy csiszolókorong állapotát. Amennyiben sérülést talál a korongon, ne használja. A vágó- és csiszolókorongjaink megfelelő piktogramokkal rendelkeznek.

... helyes használattal
Ügyeljen a szakszerű használatra. Kerülje el a korong felületének, vagy felfogó furatának sérülését leesés, ütődés, vagy erőbehatás miatti károsodását. Ügyeljen a korong biztonságos és szakszerű felfogására, használja a megfelelő szorító elemet. Munkakezdés előtt minden csiszolókorongot legalább 30 másodpercig forgasson üzemi sebességen. Tartsa be a FEPA biztonságtechnikai előírásait, valamint a 12413 számú Európai Szabvány baleset-megelőzési irányelveit.

A vágó- és csiszolókorongok optimális csiszolási teljesítménye nagymértékben függ a kerületi sebességtől és a korongra ható szorító erőtől.

Az optimális sebesség

Túl alacsony
Amennyiben az alkalmazott gép fordulatszáma túl alacsony, a vágó- vagy csiszolókorong „ugrálni” kezd, ami a korong szélének egyenetlen kopásához vezet. Különösen vékony keresztmetszetű anyagnál, mint pl. lemez és huzal vágásánál a szemcse kiszakad a kötésből és a korong aránytalanul gyorsan elkopik.

Optimális
A Klingspor vágó- és csiszolókorongok nagyteljesítményű szerszámok és úgy kifejlesztették ki őket, hogy a legjobb teljesítményüket (amit a lecsiszolt anyagmennyiség/korongkopás arányával mérünk) a maximálisan megengedett kerületi sebességükhöz közeli tartományban érjék el Tartsa ezért a teljes munkafolyamat alatt a fordulatot folyamatosan magasan és szükség esetén válasszon erősebb teljesítményű gépet.

Túl magas
A maximálisan megengedett fordulatszám és kerületi sebesség minden korong címkéjén megtalálható. A saját biztonsága érdekében ügyeljen arra, hogy ezt az értéket sose lépje túl csiszolás közben.

A helyes szorító erő

Az eredményes vágásnak fontos előfeltétele az alkalmazott szorító erő megfelelő adagolása. Az egyik gyakran elkövetett hiba, hogy a korong kímélése érdekében lecsökkentjük a szorító erőt és ezáltal megnöveljük a vágási időt. Az ilyen esetekben a munkadarabnál túlmelegedés (elkékülés) lép fel; a vágókorong eltömődik és „beég”. Emiatt a szorító erőt olyan magasan kell tartani, hogy a vágási idő a lehető legalacsonyabb maradjon. Ez különösen érvényes nagy keresztmetszetű, hőre érzékeny munkadarabok vágása esetén.

 

A megfelelő keménység

...vágókorongoknál
A megfelelő vágókorong kiválasztásánál a általánosan érvényes az a szabály, hogy minél keményebb a megmunkálni kívánt anyag, annál puhább kötésű legyen a használt csiszolóeszköz. Ennek oka: a korong élettartamát az befolyásolja leginkább, hogy a megmunkálni kívánt anyag vágási felülete felkeményedik-e, vagy sem. A nagy hőterhelés hatására a korong „beüvegesedik” és elveszíti vágóképességét. Ilyen esetben csökkentse a kötés keménységét és válasszon egy puhább korongot.