Vulkánfiber

A vulkánfiber cellulózból (pamut- ill. cellulózrostokból) készült anyag. A név a természetes kaucsuk kemény gumivá való vulkanizálásából származik, ami a vulkánfiber gyártásához felszínesen hasonlít. A vulkánfiber gyártásánál a pamut- és/vagy cellulózszálból készült szalagokat pergamenfürdőben cink-klorid oldattal vagy kénsavval kezelik azért, hogy a  rostok szétoldódjanak. Végül a nedvességet kipréselik, amivel az egyes rostok és a szalagok kötőanyag hozzáadása nélkül egymással kötést alkotnak.

A magas mechanikus szilárdság és stabilitás, ugyanakkor csekély súly és jó rugalmasság mellett, ma a vulkánfibert nem csak stancolt elemekhez, tömítésekhez, rétegelt lemezekhez és más ipari termékekhez használják fel, hanem a csiszolókorongok, az úgynevezett vulkánfiber csiszolótárcsák, röviden fibertárcsák hordozóanyagaként is. Ehhez rendszerint 0,38 és 0,84 mm vastag hordozóanyagot használnak fel.

A vulkánfiber tartósan hőálló, de csak 110° C hőmérséklet alatt. Ezért a fibertárcsákkal végzett munka során a túl magas nyomást és az egy helyben csiszolást kerülni kell, mert különben a tárcsán buborékképződés és égés keletkezhet, és az szemcsekitöréshez vezethet.

A vulkánfiber hordozóanyagában feldolgozott cellulóz higroszkópos, azaz képes a környezetéből nedvességet felvenni, vagy leadni, aminek következtében a rostokban térfogatváltozás következik be. Azok a fibertárcsák, amelyek magasabb vagy alacsonyabb légnedvességnek vannak kitéve, ez a hatás a tárcsa domborodásához vezet. Éppen ezért javasoljuk, hogy a tárcsákat közepes levegőnedvesség-tartalmon (relatív nedvességtartalom kb. 45-65%) tárolják.

A vulkánfibert a Klingspor a fibertárcsák hordozóanyagaként alkalmazza. Ezen a területen a Klingspor a legkülönfélébb alkalmazásokhoz kínál átfogó termékprogramot.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz