Szalagvégtelenítés

Ahhoz, hogy egy tekercs csiszolópapírból vagy -vászonból végtelenített csiszolószalagot állítsunk elő, az előzőleg méretre vágott tekercsszakasz két végét biztosan és tartósan össze kell kötni egymással. Az ún. szalagvégtelenítés általában 45° – 80° szöget zár be a szalag forgásirányával, hogy a végtelenítés ütésmentes  csatlakozást biztosítson.

A csiszolóeszköz  hordozója (papír, vászon, műanyag) és az alkalmazás (gép, kontaktelem, munkadarab)  szerint különböző szalagvégtelenítési formákat kell alkalmazni.

Alapvetően két különböző szalagvégtelenítési formát különböztetünk meg:

a) átfedéses végtelenítés, amelynél a két vég kölcsönösen ferdén van vágva és végül egymásra fektetve és préselve;

b) átfedés nélküli végtelenítés, amelynél a két véget tompán egymással szembefektetik és a szalag szemcse- vagy hátoldalán egy (többnyire szövettel megerősített) keskeny fóliával összeragasztják.

A két végtelenítési formán belül további különböző típusok is vannak, amelyek egy adott csiszolási feladathoz optimálizálják a szalagot. A Klingspor csiszlószalagok az alábbi végtelenítési formákkal készülnek:

Átfedéses végtelenítés

F1 Standard átfedéses végtelenítés

F2 Átfedéses végtelenítés lecsiszolt szemcsecsúcsokkal

F5 Átfedéses végtelenítés az átfedési területen gyanta és csiszolószemcse nélkül

Átfedés nélküli végtelenítés

F3G Cikk-cakk végtelenítés, hátoldali fóliával

F4G Ferdén vágott, hátoldali fóliával

F6G Átfedés nélküli végtelenítés szemcseoldalon elhelyezett fóliával; a szemcsék és a gyanta a kötési területen előzetesen eltávolítva

F7G Hullámos végtelenítés, hátoldali fóliával

 

Csiszoló vlies szalagok

F3W Csiszolovlies specialis vegtelenitese szoveterősitesű foliaval es kiegeszitő homlokoldali ragasztassal.

F4W Ferden levagott, atfedes nelkuli vegtelenites szoveterősitesű foliaval es homlokoldali ragasztassal. Specialis vegtelenites NBF 800 tipushoz, keskeny szalagos csiszologepekhez./p>

A csiszolószalagok esetében a végtelenítési forma fontos szerepet játszik. A standard méretű és a közvetlenül raktárról rendelhető szalagokat a Klingspor alapesetben a tapasztalatok alapján az adott szalagtípushoz legjobban alkalmas szalagvégtelenítési formával szállítja. Igény esetén a Klingspor a vevő kérésére más, a speciális alkalmazáshoz inkább megfelelő szalagvégtelenítéssel is legyártja és szállítja a szalagot.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz