Rétegelt lemez

A rétegelt lemez olyan fa lemezek gyűjtőfogalma, amelyek legalább három egymásra ragasztott fa rétegből állnak, melyeknél a szomszédos rétegek száliránya el van forgatva (többnyire 90°-kal). Ez nagy mértékben megakadályozza („elzárja”) az irányhoz kötött anyagtulajdonságokat (az anyag „dolgozását” dagadáskor vagy zsugorodáskor).

A rétegelt lemez felépítése szimmetrikus, és mindig páratlan számú rétegből áll. A rétegek állhatnak furnérból, tömörfa-táblából, táblásított tömörfából vagy más faanyagból.

A réteg fajtájától függően a rétegelt lemezeket a következők szerint különböztetjük meg:

  • furnér rétegelt lemez (furnérlemezek, egyedi kialakításban multiplex lemez, mely legalább 12 mm vastagságú és legalább öt réteg)
  • Rúd vagy pálca rétegelt lemez („bútorlap”), ahol a középső réteg fűrészelt faléc vagy 8 mm vastag, élére állított hámozott furnér
  • Laminált fa ferdén enyvezett tömörfa-táblákból
  • összeillesztett rétegelt lemez más faanyagú belső rétegekkel (pl. faforgácslap furnér lemez fedőrétegekkel).

A rétegelt lemez tulajdonságának széles spektruma miatt sokrétű alkalmazási lehetőséggel rendelkezik (pl. az építőiparban burkolólapként, de a bútoriparban is).

A rétegelt lemez feldolgozása

A rétegelt lemez megmunkálható (fűrészelés, marás, csiszolás) és bevonható, mint a tömörfa is. Mivel a fedőrétegek mindig tömör faanyagokból (általában furnérrétegekből állnak), ugyanazokat az elveket kell figyelembe venni, mint a tömörfa-feldolgozásnál. Ügyelni kell rá, hogy a nagyon vékony furnérbevonó rétegeknél vagy durva pórusú fafajtáknál a lemezek nyomása során esetenként a ragasztó átnyomáskor átjut a fa pórusain, ami a későbbi csiszolási folyamatnál a csiszolószalag gyorsabb eltömődését eredményezheti. A Klingspor speciális tulajdonságokkal rendelkező termékeket fejlesztett ki, amelyek a korai eltömődést kiküszöbölik.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz