Nemesacél

Minden olyan acélfajtát nemesacélnak nevezünk, amelynek olvasztása speciális eljárásmóddal történik, nagy tisztaságú és egyenletesen reagál a tervezett hőkezelésekre. Ebből a meghatározásból az következik, hogy a nemesacélok nem kizárólag ötvözött, ill. erősen ötvözött acélok. A továbbiakban azonban az erősen ötvözött, legalább 10,5%-os krómtartalmú nemesacélokkal foglalkozunk.

Az erősen ötvözött nemesacélok osztályozása

Az erősen ötvözött nemesacélok a szerkezetük alapján a következő csoportokba oszthatók be:

 • ferrites nemesacélok
 • martenzites nemesacélok
 • ausztenites nemesacélok
 • ferrites-ausztenites nemesacélok (duplex acélok)


Ferrites nemesacélok

A ferrites nemesacélokat további két csoportra oszthatjuk:

 • kb. 11–13% króm tartalommal
 • kb. 17% króm tartalommal (Cr)

A 10,5–13%-os krómacélokat csekély króm tartalmuk miatt csupán lassan korrodálódónak nevezzük. Ott használják ezeket, ahol az élettartam, a biztonság és az alacsony karbantartási igény a legfontosabb, és a megjelenéssel szemben nem támasztanak különös követelményt. Ez az eset például a konténer-, vagon- és járműgyártásnál.

Martenzites nemesacélok

A martenzites nemesacélok 12 – 18% króm- és 0,1% feletti szén tartalommal 950 - 1050 °C hőmérséklet felett ausztenitesek. A gyors lehűtés martenzites szerkezet kialakulásához vezet. Ez a szerkezet különösen nemesített állapotban nagyfokú szilárdsággal bír, amely a magasabb szén tartalommal tovább növekszik. A martenzites nemesacélokat például borotvapengéknél, késeknél vagy ollóknál alkalmazzák.

Ausztenites nemesacélok

Az ausztenites nemesacélok (vagy Króm-nikkel-acélok) 8% feletti nikkel tartalommal a feldolgozhatóság, korrózióállóság és mechanikai tulajdonságok szempontjai szerint  kedvező kombinációt biztosítanak a praktikus használathoz. A nemesfémfajta legfontosabb tulajdonsága a magas korrózióállóság. Emiatt az ausztenites nemesacélokat agresszív közegek esetében alkalmazzák, például kloridtartalmú tengervíznél, a vegyi-, valamint az élelmiszeriparban.

Ausztenites-ferrites nemesacélok

Az ausztenites-ferrites nemesacélokat két szerkezeti alkotóeleme miatt gyakran duplex-acélnak nevezik. A jó alakíthatóság és a magas korrózióállóság ezeket az acélokat különösen alkalmassá teszi a tengeri eljárások területén való használatra.

A nemesacélok csiszolása

Sok nemesacél alkatrészt a megmunkálási folyamat végén megcsiszolnak. A Klingspor termékválasztékában számos csiszolóanyagot kínál, melyek speciálisan a nemesacél megmunkálásához alkalmasak. A nemesacél megmunkálásakor ügyelni kell néhány, az anyagra jellemző sajátosságra, ha tartósan kielégítő eredményt akarunk elérni. A gyártóműi felületi kiképzést, azaz a hengerelt, maratott és/vagy utólag hőkezelt anyagot úgy kell kiválasztani, hogy a kiindulási felület közel megegyezzen a későbbiekben elvárt felülettel. A nemesacél munkadarabok korrózióállósága érdekében már a feldolgozás előtt ügyelni kell az anyag helyes tárolására és szállítására.

Ennek során különösen kerülni kell:

 • a más acélokkal (acélkefék, drótkötelek) való mindenfajta érintkezést,
 • a felület és az él sérüléseit, valamint a kidörzsölődést,
 • a tárolást más acélok (pl. hengerelt acél) megmunkálási területén.

A korrózióállóság vonatkozásában vegyük még figyelembe, hogy minél finomabb a felület, annál nagyobb a korrózióval szembeni ellenállás.

Csiszolás

Számos paraméter van kihatással a csiszolt felület érdességére és optikájára.

 • A csiszolószerszám az adott kontaktelemekkel és feldolgozási paraméterekkel (vágási és előtolási sebesség).
 • Csiszolási segédanyagok használata (olajok és emulziók).
 • A csiszolóanyag minősége.

A fenti, csiszolási folyamatot befolyásoló feltételek miatt nem lehet általános összefüggést felállítani az elérendő felület és az alkalmazott csiszolóeszköz között. A kívánt felület meghatározásánál a félreértések elkerülése céljából, a feldolgozás előtt meg kell állapodni a csiszolati mintákban és az érdesség (Ra) értékeiben.

Csiszolás és korrózió

A felhasznált acéltól függetlenül a rozsdamentes acél csiszolásánál feltétlenül ügyelni kell az alábbiakban felsorolt intézkedésekre:

 • A csiszolószerszámokat sohasem szabad először normál acélon, majd utána nemesacélon használni!
 • A csiszolati port minden felületről alaposan el kell távolítani!
 • A nemesacélfelületnek sohasem szabad izzó szikracsóvával találkoznia!
 • A feldolgozási hőmérsékletnek olyan alacsonynak kell lennie, hogy ne vezessen króm-karbid képződéséhez, és ezáltal kristályközi korrózióhoz. Ha elszíneződik az anyag, akkor feltétlenül utómunka szükséges!

Csak így biztosítható, hogy a megmunkált felületeken a passzív réteg újraképződjön és az egyéb felületek lyukkorrózió vagy kristályközi korrózió miatt ne károsodjanak.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz