Multikötés

A multikötés kifejezés az alátéten lévő csiszolóanyagoknál egy kiegészítő réteget jelöl, amit a gyártási folyamat befejezésekor külön gyártási lépésben a csiszolóanyag fedőlakkjára hordanak fel. A csiszolóanyag későbbi felhasználásakor a multikötés hidegebb csiszolásról gondoskodik.

A multikötéseket  különösen a nemesacélhoz és az erősen ötvözött acélokhoz való csiszolóanyagoknál használjuk.

A multikötésnek köszönhetően a csiszolóanyag szemcsehegyein jelentősen kisebb súrlódás keletkezik, ezáltal a hőmérséklet is alacsonyabb, így a feldolgozott anyagok jelentősen kisebb mértékben tapadnak a szemcsehegyre és ennek során a szemcse „üvegesedik”.  A multikötés a hagyományos csiszolóanyagokkal szemben mérhetően magasabb leválasztási teljesítményt és hosszabb élettartamot biztosít. A nemesacél csiszolásánál jellemzően fellépő, hő által okozott munkadarab-elszíneződés (futtatási szín) a multikötéssel elkerülhető, vagy jelentősen csökkenthető.

A nemesacél feldolgozásához a Klingspor termékválaszték a papír- és vászonalapú csiszolóanyagok széles választékát kínálja felhasználási cél szerint optimalizált multikötéssel.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz