Mikrokristály

A „mikrokristály” kifejezés a csiszolóanyag szemcséinek speciális felépítését jelöli. Minden egyes kerámia csiszolószemcsét többszörösen kisebb alumínium-oxid szemcsékből illesztenek össze a gyártási folyamat során. Mivel a kerámia szemcsén belül az egyes alumínium-oxid részecskék finom határai fennmaradnak, a  kerámia szemcse ún. mikrokristályos szerkezetet kap.

A csiszolóanyag  mikrokristályos felépítésű szemcséje a használat során önélező hatást mutat: amint a csiszolási folyamat során a szemcse legfelső csúcsa tompa lesz, a  növekvő nyomás következtében ez a szemcséből kitörik. Mivel ez a törés a mikrokristályos struktúra mentén történik, ismét egy éles szemcsehegy keletkezik, amellyel az agresszivitás elvesztése nélkül tovább lehet csiszolni.

A kerámia szemcsés csiszolóeszköz optimális csiszolási viselkedésének előfeltétele, hogy a csiszolás megfelelően magas nyomással történjen.

A mikrokristályos, kerámia szemcsés csiszolószalagok fő alkalmazási területe a nehezen forgácsolható anyagok, például ötvözött acélok, nemesacélok és az úgynevezett szuperötvözetek.

A Klingspor különböző kerámia szemcsés csiszolóanyagokat tart a termékválasztékában, amelyek az alkalmazási terület szerint a felhasznált hordozóanyag rugalmasságában és szakítószilárdságában különböznek egymástól. Azoknál az alkalmazásoknál, melyeknél alacsony hőmérsékletű csiszolás szükséges, a Klingspor termékkínálat multikötéses mikrokristályos kerámia csiszolóanyagot kínál.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz