Legkisebb törési sebesség

A legkisebb törési sebesség az a kerületi sebesség, amit egy forgó csiszolótestnek törés nélkül a centrifugális erő terhelése mellett legalább el kell érnie. Az EN 12413, 13743 és 13236 szabványok szabályozzák, és méter/másodperc (m/s) értékben adják meg. A minimális törési sebességet a megengedett kerületi sebességből (legnagyobb üzemi sebesség) és a mindenkori EN szabványban meghatározott biztonsági tényezőből számítjuk ki az alábbi képlet szerint:

Formel Mindestbruchgeschwindigkeit

vbruch = törési sebesség [m/s]

vzul = legmagasabb megengedett kerületi sebesség (legnagyobb üzemi sebesség) [m/s]

S = biztonsági tényező

A Klingspor az „Organisation for the Safety of Abrasives“ (oSa) alapító tagjaként kiemelten kezeli szerszámai biztonságát. Ezért a szabványokban megadott biztonsági követelményeknek való megfelelést szorosan ellenőrizzük. Ehhez tartozik többek között az előírt törésteszt vizsgálata, melynek során a vizsgálandó szerszámot (pl. SMT-t, vágókorongot, lamellás csiszolókereket) egy megfelelő vizsgáló berendezésben folyamatosan növekvő fordulatszám mellett a centrifugális erő miatt bekövetkező  minimális törési sebességig, a Klingspornál pedig önkéntesen még ezen felül is gyorsítják.

Az EN 13743 szabvány követelményei teljesítéséhez a vizsgált szerszám a teszt során nem törhet el.

A törésbiztonság bizonyítását minden 1000 db legyártott SMT, vágó-/csiszolókorong, lamellás csiszolókerék stb. közül  szúrópróbaszerűen kivett egy darabon végezzük el. A felhasználó így biztos lehet benne, hogy a Klingspor termékeknél mindig a lehető legnagyobb mértékű, az érvényes normák és irányelvek szerint ellenőrzött biztonságot találja meg.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz