Fibertárcsa

A vulkánfiber csiszolótárcsák (köznyelven: fibertárcsák) kerek csiszolótárcsák vulkánfiber hordozóanyaggal, egy oldalon műgyantával és csiszolószemcsével ellátva. A fibertárcsákat elsősorban a fémfeldolgozásban megfelelő fogótárcsákkal, sarokcsiszolókon  használják. A fibertárcsák és felfogótárcsáik biztonsági követelményeit az EN 13743 szabvány szabályozza. A maximális kerületi sebesség (maximális üzemi sebesség) a fibertárcsáknál 80 m/s.

A rendkívül széles szemcseválaszték és a különböző felfogótárcsa-kiviteleknek köszönhetően a fibertárcsák alkalmazási köre a durva tisztítási munkáktól a felületek finomcsiszolásáig terjed. A fibertárcsák előnye a lamellás csiszolótányérokkal és csiszolókorongokkal szemben a hordozóanyag rugalmassága, és ezáltal a jó illeszkedés, a finom, egyenletes csiszolati kép (a csiszolókoronggal szemben), és nem utolsósorban a kedvező ár.

A lamellás csiszolótányérokkal szemben hátrány a csekélyebb élettartam, valamint a tárcsák viszonylag magasabb nedvesség- és hőérzékenyége.

Az utóbb nevezett pontok vonatkozásában a fibertárcsákra a következő ajánlások érvényesek:

  • Közepes 45–65%-os relatív páratartalmon való tárolás [lásd a csiszolóanyagok tárolása]. A túl magas vagy túl alacsony páratartalom a tárcsák domborodásához vezet.
  • A túlhevítés elkerülése.

Túlhevítés során pl. túl nagy nyomás vagy egy helyben csiszolás miatt a hordozóanyagon égés vagy buborékképződés történhet, és ezáltal szemcsekitörés következhet be.

A Klingspor a fibertárcsák széles raktárkészletével rendelkezik, minden járatos méretben (Ø50 – 230 mm), választható egyszerű kerek vagy csillagbevágásos lyukkal. A kínálat az univerzális alkalmazásokhoz szolgáló univerzális korundtárcsáktól (CS 561) az acél- illetve nemesacél-alkalmazásokhoz a multikötőanyaggal  rendelkező vagy anélküli zirkontárcsákon (CS 565/CS 570) át a nemesacélok és az erősen ötvözött acélok feldolgozásához a kerámiaszemcsés prémiumtárcsákig (FS 964 ACT/FS 966 ACT) terjed, multikötőanyaggal  vagy a nélkül. Az illeszkedő felfogótárcsák kemény, bordázott kivitelben (ST 358 A) a durva csiszoláshoz, valamint a sima, rugalmas tárcsák (ST 358) az inkább síkszerű alkalmazásokhoz teszik teljessé a kínálatot. A fibertárcsákat a Klingspor modern lézertechnikával vágja ki, így különleges alakokat is relatív egyszerűen létre lehet hozni, mint például rozettát vagy sokszöget, vagy egyedi méreteket speciális alkalmazásokhoz.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz