Fedőragasztó a csiszolóanyagok gyártásánál

Fedőragasztóként a kötőanyag másodszorra felvitt rétegét jelöljük a papír- és vászonalapú csiszolóanyagok gyártásánál. Ez a réteg a hordozóra már az alapragasztó réteggel rögzített csiszolószemcsékre kerül felhordásra. A fedőragasztó réteg fő feladata, hogy a csiszolószemcsét a ragasztóban tartósan rögzítse.

Mindenekelőtt kiegészítő támasztóerőt kell biztosítania az oldalirányú erőhatásokkal szemben, melyek a csiszolási folyamat során folyamatosan hatnak a szemcsére. Mellesleg a fedőragasztó réteg határozza meg a termék jellemző színét.

A fedőragasztó fajtája és mennyisége döntően befolyásolja a csiszolóanyag csiszolási teljesítményét. A Klingspor csiszolóanyagainál fedőragasztóként mindig műgyantát alkalmaz, amely az enyvvel vagy más természetes ragasztóval ellentétben jelentősen tartósabb és nagyobb ragasztóerővel rendelkezik, így érezhetően jobb szemcsetapadást, azáltal pedig jobb csiszolási teljesítményt biztosít. A fedőragasztó felvitt mennyiségét a receptúrában minden típushoz meghatározzuk és a mindenkori alkalmazáshoz igazítjuk és optimalizáljuk. A Klingspor folyamatosan lézeres mérésekkel felügyeli a fedőkötés felvitelét az alátéten lévő csiszolóanyagok gyártásakor és a meghatározott mintadarabokon a folyamatot kísérő súlymérésekkel pontosan ellenőrzi a készítményadatok betartását.

A fedőragasztó minden papír- és vászonalapú csiszolóanyagnál fontos szerepet játszik, különösen a csiszolószalagoknál a nagy vágási sebesség és a nagy terhelés miatt. Meghatározott anyagnak a fedőragasztóhoz való hozzáadásával a csiszolószalagok tulajdonsága tovább javítható és meghatározott alkalmazásokhoz optimalizálható, így pl. a nemesfém-feldolgozáshoz  használatos LS 312 JF, CS 411 Y típusokat csiszolást segítő adalékanyagokkal egészítjük ki.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz