Elektrosztatikus szórás

A papír- és vászonalapú csiszolóanyagok (pl. csiszolótekercsek, csiszolószalagok, csiszolóívek stb.) gyártásakor a csiszolószemcséket a hordozóanyagra szórjuk és azon ragasztóval, valamint fedőlakkal rögzítjük. Különösen a minőségi csiszolóanyagoknál alkalmazzuk az elektrosztatikus szórási eljárást.

Ennél a szórási eljárásnál a csiszolószemcséket nem fentről szitáljuk a hordozóanyagra, hanem a szórás területén elektromos feszültséggel (50 kV) alulról felfelé felrántjuk őket és így a ragasztóanyaggal lefelé fordított hordozóra felragadnak. A tömegelosztás és gyorsulás miatt a csiszolószemcsék a levegőben automatikusan úgy rendeződnek el, hogy merőlegesen és a vastagabbik végükkel érkezzenek a hordozóra, és ott a ragasztóban megkössenek.

Mivel így a csiszolószemcsék tompább vége mindig a ragasztóba ágyazódik, az éles és hegyes vége pedig kifelé mutat, ez a szórási eljárás olyan terméket eredményez, amely már a kezdetektől nagyon agresszívan és nagy anyageltávolítással csiszol.

A Klingspor az elektrosztatikus szórási eljárást alkalmazza minden olyan csiszolóanyagnál, amelynél a szemcseméret P30-as, vagy annál finomabb.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz