Csiszolóeszközök maximális üzemi sebessége

A csiszolóeszközök maximális üzemi sebessége az a maximális sebesség, amellyel a forgó csiszolótest az adott alkalmazásnál az csiszológépen működtethető.

Az értékét m/s-ben adjuk meg, és az érvényes szabványokban (pl. DIN EN 12413, DIN EN 13743 és DIN EN 13236) való meghatározása a veszélyeztetés elkerülését és a veszély csökkentését szolgálja. A szabványok meghatározzák továbbá  azt a lehetséges maximális üzemi sebességet, amelyek szerint a csiszolótesteket le kell gyártani, továbbá azok jelölését, valamint az átmérő függvényében maximálisan megengedett fordulatszámokat.

Már nem kötelező a korábban előírt színkódokkal jelölni a maximális üzemi sebességet, amelyek a csiszolóeszközökön megfelelő színű csíkokat jelentenek (pl. 50 m/s = kék sáv; 63 m/s = sárga sáv, 80 m/s = piros sáv; 100 m/s = zöld sáv…), de még sok helyen alkalmazzák.

Biztonsági okokból a felhasználó feltétlen ügyeljen rá, hogy a csiszolótesten megadott maximális üzemi sebességet ne lépje túl!

A Klingspor, mint az oSa egyik alapítója és tagja kiemelt figyelmet fordít csiszolószerszámai biztonságára, a szabványnak megfelelő ellenőrzésére és jelölésére, továbbá szigorúan betartja a következő szabványokat: DIN EN 12413 (Köszörűszerszámok biztonsági követelményei a vágó- és csiszolókorongoknál, valamint R-Flex csiszolóknál), DIN EN 13743 (Csiszolószemcse bevonatú termékek biztonsági követelményei papír- és vászonalapú csiszolóanyagoknál mint a lamellás csiszolótányérok, csiszolókerekek, csapos lamellás csiszolók, fíbertárcsák és támasztótányérjaik) és DIN EN 13236 (Gyémánt- vagy bór-nitrid-szemcsés köszörűszerszámok biztonsági követelményei) .

A Klingspor termékprogramban a következő csiszolóeszközök esetében meghatározó a maximális üzemi sebesség:

 • Fíbertárcsák és fíbertárcsatámasztó-tányérok (80 m/s)
 • Kronenflex vágó- és csiszolókorongok (80 m/s szabad kezes alkalmazásoknál, 100 m/s helyhez kötött vágásnál)
 • Kronenflex fazékkő (50 m/s)
 • Lamellás csiszolótányér (80 m/s)
 • Tisztítókorong NCD 200 (63 m/s)
 • Keménypréselésű vlies-korongok MFW 600 (47 ill. 37 m/s)
 • Lamellás csiszolókerekek (50 m/s; kivétel a 100 mm és annál nagyobb szélességű lamellás csiszolókerekek (30 m/s) és a hasított kivitelű lamellás csiszolókerekek (40 m/s)).
 • Csapos lamellás csiszolók (40 m/s)
 • Gyémánt vágókorongok (80 m/s sarokcsiszolón használt korongoknál; 100 m/s benzinmotoros darabolón, fugavágógépen és asztali darabolón használva)
 • Gyémántcsiszoló-tányér (80 m/s)
 • Rugalmas kötésű csiszolóanyagok, például R-Flex korongok, csapos csiszolók, polírozók és pikkelyező testek.

A maximális üzemi sebesség itt a csiszolóanyag kötésétől függ (W-kötésű csiszolóanyagoknál 5 m/s; E-kötésű csiszolóanyagoknál 16 m/s; Z-kötésű csiszolóanyagoknál 32 m/s)

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz