Csiszolóeszköz agresszivitása

Egy csiszolóeszköz agresszivitását a vágóképesség jellemzi, amivel a szerszám a megmunkálandó anyagot forgácsolja ill. elvágja. Egy csiszolóeszköz agresszivitásának mutatói az anyageltávolítás/időegység ill. a szükséges idő/vágás.

Az agresszivitást a csiszolóeszköz gyártása során a csiszolószemcse minőségével és tulajdonságaival, valamint annak a hordozóanyaghoz való kötésével lehet befolyásolni.  Gyémánt vágókorongoknál a korongok agresszivitását a vágóél szegmentálásával is befolyásoljuk.

Az agresszívebb csiszolóeszközök rövidebb megmunkálási időt biztosítanak. Ez azonban rendszerint a szerszámok élettartamában szokott csökkenést jelenteni.

Annak érdekében, hogy a felhasználó számára az adott feladathoz legalkalmasabb csiszolóeszköz kiválasztásában segítséget biztosítsunk, a csiszolásra és vágásra szolgáló forgó szerszámok osztályozása a három Klingspor teljesítményosztály (Extra, Supra és Special) mellett agresszivitás és élettartam szerint is történik. Ha a felhasználó számára különösen fontos az agresszivitás (azaz a rövid vágási és csiszolási idő), és ezáltal a gyors munkavégzés és rövid megmunkálási idő, akkor a besorolás segítségével ki tudja választani a megfelelő munkaeszközt.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz