Csiszolóanyagok tárolása

A „csiszolóanyagok tárolása” alatt általánosságban az alátéten lévő csiszolóanyagok helyes tárolását értjük, ami a hőmérséklet és levegő nedvességtartalma tekintetében a megfelelő viszonyokra vonatkozik.  Az optimális „tárolási klíma” biztosítja, hogy a papír- és vászonalapú csiszolóanyagot a minimális eltarthatósági ideje alatt sérülésmentesen és teljesítményveszteség nélkül használhassa.

A megfelelő tárolási feltételeket a felhasználónak és a kereskedőnek kell biztosítania!

Általános információk:

Az ideális tárolási hőmérséklet kb. 18 és 22°C között van, 45–65 % relatív páratartalom mellett. A hő, közvetlen nedvesség és/vagy a napsugárzás hatását okvetlenül kerülni kell. A csiszolóanyagokat felhasználásig az eredeti csomagolásukban kell tartani. A szalagokat használat előtt ki kell lógatni.

Ha a levegő nedvességtartalma túl magas, akkor a hordozóanyag nedvességet szív fel és megnyúlik. Következmény: a fibertárcsa a szemcsés oldalon behorpad. Csiszolási hiba keletkezik, mert a csiszolás folyamán kizárólag a fibertárcsaél fog a munkadarab felületével érintkezni.

Ha viszont a levegő páratartama túl alacsony, akkor a hordozóanyag elveszíti a nedvességet. A csiszolótárcsa a hordozóanyag oldalán összezsugorodik és behorpad. Következmény: a csiszolóanyag kiszárad és rideg lesz.

Széles szalagok:

a) az eredeti csomagolásban kell tárolni őket

b) használat előtt 2 nappal állványra kell lógatni, és az alsó szalagrészt le kell súlyozni

c) ha a gép hosszabb ideig használaton kívül van, a szalagfeszítést ki kell kapcsolni, és a szalagokat a következő használatig az állványon kell tárolni

Vágó- és csiszolókorongok:

A vágó- és csiszolókorongok tartósságát elsősorban a nedvességtartalmuk határozza meg. A gyártást követően magas páratartalomnak kitett korongok elvesztik az eredeti élettartamukat. Helyes tárolás esetében az élettartam még az évek során is közel azonos lesz. A korongnál az jelent biztonsági kockázatot, ha közvetlenül víznek vagy párának vannak kitéve. A termékek életkora ebben csak alárendelt szerepet játszik.

A helyes tárolás fontos csiszolóanyagaink eltarthatósága, szavatossága és  teljesítőképessége miatt.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz