Csiszolóanyagok szemcsefajtái

A szemcsefajta kifejezés a csiszolóanyagokkal összefüggésben olyan ásványfajtákat jelöl, amelyeket a csiszolószerszámok gyártásánál alkalmaznak. Mivel a csiszolási művelet tényleges része, a megmunkálandó anyag forgácsolása ezen ásványok segítségével történik, az alkalmazott szemcsefajta jelentős hatást gyakorol az alkalmazhatósági területre és a csiszolóanyag teljesítményére.

A következő grafika bemutatja a különböző szemcsetulajdonságokat és a leggyakrabban használt szemcsefajták jellemző kopási viselkedését.

Csiszolószemcse

A csiszolószemcse felelős az anyagleválasztásért. A helyes csiszolószemcse kiválasztásánál két tulajdonsága játszik fontos szerepet:

  • keménység
  • szívósság

 

A Klingspor által felhasznált valamennyi szemcsefajtát mesterségesen állítják elő. Ez biztosítja az egyenletesen magas minőséget. A papír és vászonalapú csiszolóanyagoknál négy féle különböző csiszolószemcsét használnak fel:

  • szilíciumkarbid (SiC)
  • korund (alumíniumoxid)
  • zirkonkorund
  • kerámia korund

 

A szemcsefajták osztályozása keménység, szívósság és főbb felhasználási terület alapján

Kornart keménység/szívósság Felépítés Tulajdonságok / kopási folyamatok
szilíciumkarbid (SiC) nagyon kemény /
kevésbé szívós
kristályos

éles, sprőd, törésre hajlamos szemcse / mikro kopás

korund (alumíniumoxid) kemény / szívós kristályos, szabálytalan

ékformájú, tömör szemcse / makro kopás

zirkonkorund kemény / nagyon szívós kristályos, szabályos

ékformájú, tömör, csepp alakú szemcse / önéleződő mikro kopás

kerámia korund kemény / nagyon szívós mikrokristályos

éles, hegyes szemcse / önéleződő mikro kopás

A szemcsefajták tulajdonságai és sajátságos kopási folyamatai

Létezik továbbá az agglomerált csiszolószemcse. Ez nem egy további szemcsefajta, hanem egy szemcse-szerkezet, aminél a különálló korund vagy SiC szemcséket műgyanta segítségével egy nagy szemcsévé építik össze. Agglomerált szemcséket kizárólag csiszolószalagokhoz alkalmazunk. Az agglomerált szemcse használatának előnye, hogy az alkalmazás elejétől a végéig azonos a csiszolás teljesítménye. Az elkopott szemcse kitörik a szerkezetből és helyet biztosít az új, éles szemcsének. A cél egy egyenletes csiszolati kép biztosítása folyamatos leválasztás és extrém hosszú élettartam mellett.

Szórásmód

csiszolószemcséket a hordozóra különböző szórási sűrűségben lehet felhordani. A ”szórási sűrűség” meghatározza, hogy milyen sűrűségben oszlik el a hordozón a csiszolószemcse. Alábbi szórásmódokat különböztetünk meg:

  • tömör szórású
  • félig nyílt szórású
  • nyílt szórású

 

A nyílt szórású csiszolóanyagoknál az egyes szemcsék között
nagyobb tér van, ahonnan a forgácsot és a csiszolati port könnyebb
elvezetni. Az ilyen kialakítással a hosszabb forgácsú anyagoknál,
mint pl. a fánál, megakadályozhatjuk a csiszolóanyag idő előtti eltömődését. Elsősorban az határozza meg, hogy melyik szórásmódot válasszuk egy megmunkáláshoz, hogy milyen nagy a valószínűsége a csiszolati por berakódásának a szemcsék közé.

 

Eredetileg két nagy csoportot különböztetünk meg: a természetes és a szintetikus szemcsefajtákat. Természetes szemcsefajtákat, mint pl. a flintet, gránátot és a kvarcot azonban a csiszolóanyag-gyártásban már alig alkalmazunk. A modern csiszolóanyagoknál ezek helyett rendszerint szintetikus szemcsefajtákat használunk, például korundot, cirkon korundot, szilícium-karbidot és kerámia korundot. A természetes szemcsefajtákhoz képest ezek egyrészt jelentősen nagyobb keménységgel és szívóssággal rendelkeznek, másrészt tulajdonságaik egyenletesebbek, ami miatt először vált lehetővé, hogy belőlük nagy igénybevételű ipari alkalmazásokhoz állítsanak elő csiszolóanyagokat.

A széles felhasználási spektrum és az optimális alkalmazási tulajdonságok érdekében a Klingspor különböző szemcsefajtájú csiszolószerszámokat kínál (szalagokat, tekercseket, íveket, tárcsákat, csíkokat, fibertárcsákat, műgyantakötésű vágó- és csiszolókorongokat, lamellás csiszolótányérokat, lamellás csiszolókerekeket és rugalmas kötésű csiszolóanyagokat). Ily módon biztosított, hogy  a munkadarab és az alkalmazás céljához megfelelő szemcsefajta kiválasztásával mindig optimális csiszolási eredményt érjünk el.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz