Antisztatikus kivitel a csiszolóanyagoknál

A speciálisan, a nem vezető anyagok (pl. fa vagy műanyag) megmunkálásához alkalmazható csiszolóanyagok már a gyártás során antisztatikus kivitelt kapnak, azaz elektromosan vezetőképes alkotórészeket tesznek hozzá, amelyek azt szolgálják, hogy a csiszolóanyagon és így a gépen az elektromos töltések kiáramoljanak.

A csiszolásnál szükségszerűen fellép a különböző anyagok súrlódása miatti elektronvándorlás, ezáltal a töltésszétválás, mely a nem vezető munkadaraboknál ahhoz vezet, hogy nem lehet a töltéskülönbséget kiegyenlíteni. Ennek következménye például az elektromos töltéssel rendelkező csiszolópor a csiszolószalagon, gépen vagy munkadarabon, amelyet még jó porelszívással sem lehet eltávolítani. Amint ez a fafeldolgozásnál általánosan megszokott, az antisztatikus kivitelű csiszolóeszközök használatával a fent leírt jelenség megakadályozható, a porfelhalmozódás minimalizálható, ami az eszköz élettartamát is növelheti.

Magától értetődő, hogy a Klingspor programban a fafeldolgozás valamennyi csiszolószalagját antisztatikus kivitellel látjuk el és a hátoldalán ezt „Antistatic“ felirattal is jelezzük. Egyes típusok a papír, vagy vászon hordozó "alapkivitele" mellett a szemcseoldalon is antisztatikus kivitelt kapnak, melynél a műgyantakötéshez szintén elektromosan vezető anyagokat (pl. grafitot) adnak (pl. PS 24 F, CS 538 Z). E csiszolóanyagok antisztatikussága rendkívül hatékony, melyek megfelelő elszívással extrém feltételek mellett is közel pormentes csiszolási folyamatot biztosítanak.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz