Agglomerátum

Agglomerátum kifejezés alatt (latinul agglomerare = koncentrál, felhalmoz) a csiszolóanyagok területén több azonos szemcseméretű csiszolószemcse kapcsolatát értjük, melyeket azelőtt, hogy a hordozóra szórnák, egy külön eljárásban műgyanta segítségével nagyobb granulátumba formáznak. Az így nyert szilárd agglomerált  szemcsék közel azonos méretűek, amiket a hagyományos csiszoló szemcsékhez hasonlóan a csiszolóanyag-hordozón műgyantával rögzítenek.

Az agglomerált szalagok a felhasználó számára többszörös élettartamot biztosítanak a hagyományos, egy rétegű csiszolószalagokhoz képest. Ezért nevezik ezeket hosszú élettartamú szalagoknak. Mindezeken túl a csiszolt felület a teljes csiszolási folyamat során relatív állandó a felületi érdesség és a csiszolati kép tekintetében (az elhasznált, tompa szemcse kitörik, és a mellette vagy alatta lévő, friss csiszolószemcse lép a helyébe). Az agglomerátumszalagnál a csiszolóanyag felületének a megjelenése a szemcseösszeállások miatt első ránézésre jelentősen durvább, azonban a csiszolati kép a hagyományos csiszolószalaghoz képest jóval finomabb.

A csiszolószalagok területén a Klingspor különböző típusú agglomerált szalagokat kínál a „Kulex” kiegészítő jelölés alatt, amelyek meghatározott alkalmazásokhoz kifejlesztve különböző kötéserősséggel (puha–kemény), szemcsefajtával (korund – szilícium-karbid) és hordozóval (robosztus – hajlékony) rendelkeznek. Jellemző alkalmazási területek a nemesacél csövek csúcsnélküli palástcsiszolása vagy a laposacél, valamint lemezek és tekercsek felületi csiszolása.

Kapcsolódó termékek

Vissza a csiszolási tudástárhoz